אילו עסקאות בכרטיס אשראי אי אפשר לבטל?

ריהוט בהתאמה אישית ותכשיטים יקרים הם רק חלק מהמוצרים שגם אם התחרטתם אחרי רכישתם – לא תוכלו לבטל את העסקה. אז מה אפשר להחזיר למוכר, ומה לא?

יום שלישי, 19 במרץ 2019

כמה פעמים קרה לכם שקניתם בגד, נעליים או רהיט לבית, וכשהגעתם הביתה גיליתם שזה לא בדיוק מה שאתם רוצים? הבנתם שעשיתם טעות ואתם רוצים להחזיר את המוצר ולבטל את העסקה. כדי להקל על הצרכנים ולאפשר להם להתחרט, נכנסו לתוקפן ב-2010 תקנות שמאפשרות לקבל החזר כספי בדיוק במקרים כאלה. אם בעבר הלקוח יכול היה לקבל רק זיכוי במקרה של ביטול עסקה, היום  אפשר לקבל החזר כספי – בניכוי 5% מהסכום או 100 שקל (הנמוך מבניהם). אז מתי מותר לבטל עסקה ומתי אי אפשר להתחרט?

 

מתי מותר לבטל עסקה?

ככלל, צרכן רשאי להחזיר מוצר או לבטל שירות בתוך 14 יום מיום ביצוע העסקה ולקבל את מלוא התמורה ששילם עבורו, ולא משנה אם הסיבה לביטול היא חרטה, מוצר פגום או טעות בעסקה. במקרה של ביגוד והנעלה, פרק הזמן שבו אפשר לקבל החזר כספי בגין המוצר הוא שני ימי עסקים. שימו לב שבעסקת "מכר מרחוק", שמתבצעת דרך הטלפון או באינטרנט, זכות הביטול חלה במשך 14 יום ממועד קבלת פרטי העסקה או המוצר, לפי המאוחר מביניהם. למבוגרים מעל גיל 65 קיימת אפשרות לבטל עסקה כארבעה חודשים מיום חתימתה, מיום קבלת המוצר או ממועד קבלת פרטי העסקה, לפי המאוחר מבניהם, ובתנאי שההתקשרות עם הצד המוכר כללה שיחה בטלפון (או בדוא"ל).

מתי אי אפשר לבטל עסקה?

יש רשימה של מוצרים ושירותים שאם לא נפל בהם פגם, אי אפשר להתחרט ולהחזיר, כמו ריהוט שהורכב בבית, מוצרים שיוצרו על-פי דרישות מיוחדות או במידות מיוחדות, בהתאמה אישית ללקוח, תרופות ותוספי תזונה, מוצרי מזון ואוכל מוכן, מוצרים שערכם אבד מאז הקנייה (למשל, עיתון), תכשיטים שמחירם מעל 3,000 שקל (למעט שעונים), משחקי מחשב שאריזתם נפתחה, בלון גז או צובר גז, עסקת תיירות מחוץ לישראל, או עסקה שהתשלום עליה בוצע בתווי קנייה.

המשמעות היא שלפני שאתם מבצעים עסקה מהסוג הזה כדאי לחשוב עליה ולברר את כל הפרטים.  עיקר המחלוקות בסוגיה זו מתעוררות סביב ריהוט בהתאמה אישית. לא פעם הלקוח מקבל את הרהיט שהזמין ומגלה שזה לא מה שהוא רצה. שני הצדדים בעסקה טוענים שהצדק איתם, ולעתים אין דרך להוכיח מי מהם באמת צודק. חלק מהמקרים האלו מגיעים לבתי המשפט, אחרים מסתיימים בעוגמת נפש של אחד הצדדים (ולעתים שניהם). לכן, הזמנה של ריהוט מותאם אישית חייבת להתבצע לאחר כל המדידות הדרושות, התייעצות עם אנשי מקצוע ובדיקה מדוקדקת של הפרטים שמופיעים בהזמנה.

מקרים אחרים מתרחשים למשל בתחום האופטיקה, כשמשקפיים מותאמים באופן אישי ללקוח.  עסקה כזו מומלץ לבצע בבית עסק שאתם מכירים או ששמעתם עליו המלצות. מומלץ גם לקבל התחייבות מהמקום לגבי ליווי והתאמה של המשקפיים גם לאחר המסירה.

דוגמה נוספת, כאמור, היא קניית תכשיטים יקרים. אם לקוח מבקש לרכוש תכשיט יקר כמתנה לבת הזוג שלו והמחיר גבוה מ-3,000 שקל, כדאי שהיא תצטרף ותבחר את התכשיט בעצמה כדי להימנע מעוגמת נפש.

כשמדובר בתוספי תזונה, ניתן להזמין תחילה כמות קטנה. אחרי שתבדקו את המוצר ותוודאו שהוא מתאים לכם, תוכלו להזמין כמות גדולה יותר.

בשורה התחתונה, המחוקק הלך כמה צעדים לקראת הצרכנים כשהגמיש את האפשרות לבטל עסקה בתנאים מסוימים. אבל הוא גם מגן על העסקים מפני תופעה נרחבת של ביטול עסקאות שיגרמו הפסדים כספיים. לכן, חשוב להכיר את הסייגים ולדעת מתי אי אפשר לבטל עסקה.


אהבתם? שתפו את הכתבה

חזרה למעלה
;