
האם אתם צריכים רכב פרטי ומתי הלוואה תעזור לכם?
אלה הנתונים שכדאי לקחת בחשבון לפני רכישת מכונית – והדרכים שיסייעו לכם להשלים את הרכישה
מכונית היא הרבה יותר מכלי תחבורה שבעזרתו מגיעים ממקום אחד לשני. מכונית מסמלת עצמאות, מעמד, נוחות ואיכות חיים – ובישראל לא מוותרים בקלות על החזקתה: ב-2017 שייטו על כבישי הארץ 2.85 מיליון כלי רכב פרטיים, 134 אלף יותר מב-2016. בין אם נעזרנו בהלוואה או חסכנו כסף לשם כך, דבר אחד ברור: רובנו רוצים מכונית משלנו מתחת לבית
השאלה האמתית היא, עם יד על הלב - האם אנחנו צריכים מכונית משלנו? ומתי נדע שאכן הגיע הזמן לקנות אחת כזו? הנה כמה פרמטרים שיעזרו לכם להבין מתי הבחירה לרכוש רכב עומדת במבחן המציאות ואיך עושים זאת נכון.

מה הצרכים שלכם?
זו השאלה החשובה ביותר. המצב המשפחתי והאפשרויות השונות להגיע למקום העבודה הם אלה שקובעים. האם מקום העבודה רחוק מביתכם והתחבורה הציבורית אליו מסורבלת? או שאתם הורים צעירים שזקוקים למכונית כדי להקפיץ את הילדים בבוקר אל מוסדות החינוך ואחר הצהריים אל החוגים? ואולי אתם בכלל הורים לצעירים שהוציאו רישיון ומבקשים לתת לילדיהם חופש להתנייד או בני הגיל השלישי שרוצים לבקר את הנכדים ולצאת לטיולים. מידת השימוש במכונית היא זו שאמורה להנחות אתכם בהחלטה האם אתם זקוקים לרכב פרטי, והיא מסייעת גם להחליט באיזה סוג רכב לבחור: עירונית קטנה או רכב שטח, פונקציונלית וחסכונית או אולי מיני-ואן
משפחתי ומרווח.
מהן אפשרויות המימון?
מימון הרכישה הוא הצעד החשוב ביותר. הבשורה הטובה היא שכיום יש לא מעט אפשרויות נוחות וגמישות לעשות זאת.
רכישת מכונית והוצאות אחזקה שוטפות מחייבות אותנו לרוב לשלם סכום של אלפי שקלים או עשרות אלפי שקלים, ואחת הדרכים לגשר על הפער ולעמוד בהוצאות היא הלוואה – בין אם לרכישת מכונית שתהיה בבעלותכם המלאה ובין אם למימון עסקת ליסינג.
את מרבית ההלוואות ניתן לקבל בשני אופנים: מהבנקים ומגופים חוץ בנקאיים. הלוואה מהבנק היא לרוב בריבית נמוכה יחסית, אך במקרים רבים הבנק דורש ערבויות או ביטחונות מוגברים להלוואה ולא ממהר לאשר אותה - בהתאם למצבכם הכלכלי.
הלוואה חוץ בנקאית מחברת כרטיסי האשראי היא לרוב גמישה יותר מבחינת סכום ההחזר החודשי, כשההליך קצר ומהיר משמעותית מזה של הבנקים. הרכב משמש בטוחה בהלוואות אלו ולעיתים נדרש להוסיף לווה. כשהצורך שלכם במכונית הוא מידי וההתנהלות מול הבנק מסורבלת, הלוואות חוץ בנקאיות מהוות פתרון יעיל ונוח.

מכונית חדשה או משומשת?
מבלי להיכנס לסוגיית היצרן או הגודל, מכונית משומשת היא לרוב זולה יותר וירידת הערך שלה באחוזים תהיה נמוכה יותר מרכב חדש. מנגד, מכונית חדשה היא לרוב נוחה וחסכונית יותר ובשלוש השנים הראשונות ההוצאות על תקלות ברכב הן באחריות יבואן. החיסרון, כאמור, הוא בירידת ערך חדה ביותר של כ-30% בממוצע לאחר שלוש שנים.
אפשרות נפוצה לאחזקת מכונית היא שיטת הליסינג הפרטי, שמתייחסת לכלי הרכב כאל שירות ולא כאל נכס. השיטה פשוטה: מקבלים מכונית חדשה לאחר תשלום מקדמה כשהיתרה משולמת בתשלומים חודשיים. התמורה היא מכונית לבחירה ממגוון רחב של סוגים תחת אחריות יצרן לאורך התקופה שבה תשלמו - ללא הדאגות הכרוכות בקנייתה ובמכירתה בעתיד. בעסקאות אלו ניתן להוסיף גם חבילת תחזוקה מורחבת הכוללת ביטוח וטיפולים בעלות משתלמת.
אפשרות נוספת היא טרייד אין, בעסקה בה אתם מחזירים רכב ישן: ההצעה של חברות הליסינג או היבואנים עבור הרכב שלכם תהיה לרוב נמוכה ממחיר המחירון שלו, אך תהפוך את רכישת הרכב המשודרג לריאלית יותר – בתוספת הסכום הנדרש, ומבלי לטרוח במציאת קונים.
האם תעמדו בהוצאות הנלוות?
ההוצאה הכספית על מכונית אינה נגמרת ברכישתה: זוהי רק נקודת הפתיחה. העריכו בהתאם לצרכים מהסעיף הראשון מהן העלויות הנלוות והאם תוכלו לעמוד בהן: צריכת הדלק (בהתאם למרחקי הנסיעה ותדירותה), סוג הביטוח המתאים (מקיף, חובה וצד גימ"ל, נהג צעיר), עלות אגרות רישוי (בהתאם לקבוצת הרישוי), עלויות הטיפולים והתיקונים הצפויות והתדירות שלהם – בהתאם לגיל הרכב, למשל. סקר שוק קצר, מידע מקרובים ובדיקה עצמית באשר להרגלי הנהיגה שלכם יעזרו לכם להצליב את הנתונים עם יכולת המימון החודשית והשנתית שלכם - ולהבין האם הרכישה אפשרית בסופו של דבר.
בכפוף לאישור החברה ותנאיה. המלווה ישראכרט מימון בע"מ. אי עמידה בפירעון ההלוואה עלול לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל.
* הפרסום איננו מהווה הצעה ו/או התחייבות למתן הלוואה