
ידעתם שבעולם משתמשים בכרטיסי אשראי מסוג אחר?
בישראל אפשר לקנות מוצרים יקרים ולפרוס את העלות על-פני כמה חודשים, לעיתים ללא ריבית. בחו"ל זה עובד אחרת
רק מי שגר תקופה ארוכה בחו"ל יודע שצורת השימוש בכרטיסי אשראי שם שונה משמעותית מזו שנהוגה בישראל. לפעמים אפילו נדמה שהחיים בישראל מהבחינה הזו קלים הרבה יותר מאלה של תושבי מדינות אחרות.
כשאנחנו מצטרפים לשירות של כרטיס אשראי רגיל בישראל, אנחנו מקבלים שני דברים: מועד חיוב הכרטיס בחשבון הבנק שלנו בחודש העוקב לשימוש בו, ומסגרת אשראי שמגבילה את ההוצאות שנוכל להוציא בכרטיס האשראי. כך שאם בחודש פברואר למשל, קנינו באשראי בשווי של 2,000 שקל, החיוב ירד מחשבון הבנק שלנו בחודש מרץ, בתאריך החיוב הספציפי שנקבע מראש. אם נעבור את מסגרת האשראי שנקבעה לנו כתקרת הוצאות בכרטיס, לדוגמה מסגרת של 12,000 שקל בחודש, לא נוכל לערוך יותר רכישות בכרטיס באותו חודש.
אחד היתרונות העצומים של כרטיס אשראי ישראלי הוא היכולת לפרוס את עלות הרכישות לתשלומים על פני כמה חודשים, לעתים ללא ריבית. הפריסה לתשלומים מסייעת לרכוש חפצים יקרים מבלי לחרוג ממסגרת האשראי של הכרטיס ומבלי לצרוך הלוואות נוספות. באמצעות הכרטיס, ניתן גם להשתמש במכונות אוטומטיות המספקות שרות עצמי בכניסה לסניפי הבנקים (מכשירים להפקדת צ׳קים, הפקדת תדפיסים וכדומה). וכמובן, הכרטיס הישראלי מאפשר למשוך מזומן באמצעות הכספומטים.

בישראל קיימים שני סוגים של כרטיסי אשראי: מקומי ובינלאומי – בכרטיס הבינלאומי משתמשים בישראל בדיוק כמו בכרטיס מקומי, וכשטסים לחו"ל אפשר להשתמש בו לקניות. אולם יש הבדל אחד משמעותי – חיוב החשבון בחו"ל יורד אוטומטית מחשבון הבנק במועד הרכישה ולא מחכה לחיוב בחודש העוקב. כך גם אם תרכשו באמצעות כרטיס האשראי הישראלי מוצרים באינטרנט מחברות בחו"ל – החיוב לא יחכה למועד החודשי שנקבע, אלא ירד מיד מחשבון הבנק שלכם.
כרטיס Debit או חשבון שנשלח בדואר
התושבים בחו"ל לעומת זאת, לא מכירים את שיטת האשראי הישראלית. שם, נפוץ השימוש בכרטיס Debit – כרטיס שטכנית מתפקד כמו אשראי אבל ללא אשראי – כלומר זהו כרטיס שהתשלום בו נעשה במזומן. הכרטיס הוא כמו כספומט שמנפיק הבנק ומאפשר ללקוחות למשוך כסף בכספומטים וכן לבצע עסקאות בדיוק כמו עם כרטיס אשראי, אבל הכסף יורד ישירות מחשבון העובר ושב (העו"ש), ברגע ביצוע העסקה, ולא פעם בחודש, כפי שקורה עם אשראי. בכרטיס זה גם אין אפשרות לפרוס לתשלומים. כדי לשלוט בהוצאות יש אפשרות להנפיק כרטיס Debit שטעון בכמות מוגבלת של כסף.
בשנים האחרונות נכנסו לישראל כרטיסי Debit שנקראים גם כרטיסי Direct ומונפקים על ידי הבנקים וחברות האשראי, אבל השימוש בהם לא נפוץ כלל מכיוון שאין להם את הנוחות והגמישות שמציעים כרטיסי האשראי הישראליים.

איך בכל זאת משתמשים בכרטיס אשראי בחו"ל בלי שהכסף ירד באופן מידי מחשבון העובר ושב? בארה"ב ובקנדה למשל, אחרי שחברות האשראי הבינלאומיות בודקות היטב את היסטוריית האשראי של מבקש הכרטיס, הן מנפיקות לו כרטיס שאין לו מועד חיוב בחשבון הבנק. החשבון על סך הקניות שעורכים בכרטיס נשלח בדואר לבעל הכרטיס והוא צריך להחליט איך ומתי הוא משלם אותו. הבנקים בחו"ל, ברובם, לא מאפשרים להיכנס למינוס בחשבון, ולכן צבירת החובות, אם יש כזו, נעשית על גבי כרטיס האשראי. לאחר שהגיע חשבון האשראי בדואר, יש שתי אפשרויות: לשלם את הסכום כולו בתוך כמה שבועות בלי ריבית, או לשלם סכום מינימלי לחודש הספציפי (שיעור מהיתרה). במקרה זה, הלקוח יחויב בריבית חודשית על היתרה. חשוב מאוד להיזהר שלא להיכנס לחובות כספיים גדולים בכרטיסי האשראי, מכיוון שאלה חשבונות שצוברים ריבית גבוהה אם לא משלמים אותם בזמן.