העולם הדיגיטלי: המדריך השלם לארנק הדיגיטלי
מהם היתרונות האמיתיים של אפליקציית תשלום על כרטיס עם שבב, איך עובדת הטכנולוגיה וכיצד היא חוסכת כסף? איך נכון להשתמש בארנקים דיגיטליים - ומה עושים כשהטלפון מתקלקל או נגנב?
ארנקים דיגיטליים כובשים את ישראל: לפני שנה נחתו פה יישומי התשלום של אפל וגוגל, והזניקו את התחום – יותר מ-8% מכל העסקאות בארץ כבר בוצעו דרכם. אבל עד כמה מהפכני הוא הארנק הדיגיטלי, ומה הוא באמת מספק לישראלים? האם יש לו יתרון אמיתי על כרטיס אשראי חכם? מדריך זה יראה לכם כל מה שצריך לדעת על החידוש הזה, ויספק גם טיפים קריטיים שיבטיחו שימוש אחראי בארנק דיגיטלי.
מהו ארנק דיגיטלי?
ארנק דיגיטלי הוא אפליקציית תשלומים* שמתבססת על מערכות התקשורת של הסמארטפון כדי למלא את תפקיד כרטיס האשראי: במקום לסרוק אותו, להזין קוד אישור ולחשוש מגניבות ורמאויות - פשוט מצמידים את הטלפון לקורא ייעודי. את תפקיד הפס המגנטי ממלאת תקשורת NFC, תדר רדיו לטווח קצר - שמקשר בין הסמארטפון והקופה. יותר ויותר חברות פיננסים וענקיות טכנולוגיה כמו אפל, גוגל וסמסונג השיקו פלטפורמות תשלומים משלהן, כדי לספק למשתמשים את היכולת לשלם בלי להסתובב עם ארנקים וכרטיסים.
איך משתמשים בארנק דיגיטלי? מורידים את אפליקציית התשלום, נרשמים ומגדירים בה את כרטיסי האשראי שלכם. ניתן להגדיר מספר גדול של כרטיסים, ולבצע החלפה מלאה שלהם: זה אומר שמשתמשים שמשלמים באמצעות כרטיס אשראי עם הטבות** יוכלו להמשיך להמשיך ולקבל את הטבות הכרטיס בהתאם לתוכנית ההטבות. כל תשלום מתבצע באמצעות כרטיס אשראי דיגיטלי, מתוך אפליקציות הארנק – אפל פיי (Apple Pay) לבעלי מכשירי אייפון וגוגל פיי (Google Pay) לבעלי מכשירי אנדרואיד.
מה מספק ארנק דיגיטלי למשתמש הישראלי?
- נוחות. במקום להיסחב עם ארנק פיזי, מעלים את כרטיסי האשראי לארנק הדיגיטלי ולא צריך לשאול את עצמנו יותר "איפה השארתי את הארנק" או ללכת לחפש אותו במכונית כשמגיע החשבון במסעדה. את הטלפון גם פחות סביר שתשכחו, וגם ישנם אמצעים מאוד פשוטים וזמינים שמסייעים באיתור שלו - אפליקציות המיקום שמובנות במכשירי iOS ואנדרואיד.
- בטיחות. אפליקציית התשלום הופכת את הסמארטפון לשכבת הגנה נוספת עבור כל עסקה שאתם מבצעים. התקשורת של האפליקציה מוצפנת ומאובטחת כדי שהאקרים לא יוכלו ליירט ולשכפל אותה, וישנם יישומים בהם אישור התשלום מבוצע בסריקת טביעת האצבע שלכם. בצורה זו, רק אתם תוכלו לשלם באמצעות הסלולרי שלכם, לא משנה מה.
- מודעות וחיסכון. ישראלים רבים משלמים באשראי בלי לחשוב, ומופתעים כשמגיעים החשבונות בסוף החודש. ארנק דיגיטלי מבצע ניטור של עסקאות ויודע כמה הוצאתם ומתי; סנכרון של הארנק עם אפליקציית הבנק או חברת האשראי יאפשר לעקוב בצורה יומיומית אחר הוצאות, להגדיר רף בזבוזים ועוד.
מה ההבדל בין ארנק דיגיטלי ותשלום מקוון רגיל?
לא מעט ישראלים עדיין נוהגים לקנות מוצרים ושירותים ברשת כמו לפני עשר שנים: מוצאים חנות מקוונת בדפדפן המובייל או דרך אפליקציה, וכשמגיע זמנם לשלם - מזינים את פרטי הכרטיס ומשלימים רכישה.
פרופיל שימוש זה היה נפוץ מאוד לפני כעשר שנים, לפני שעלתה המודעות לאיומי האקרים וחולשות אבטחה. מומחי סייבר מסבירים שהזנה חוזרת ונשנית של פרטי האשראי חושפת את המשתמש ליירוט התקשורת ותיעוד הנתונים בידי גורמים לא מורשים.
ארנק דיגיטלי עוקף את האיום הזה: הוא נבנה בהתאם לתקני אבטחה מחמירים, וכל פרטי האשראי נמצאים בתוך הארנק עצמו - כך שלא צריך לבזבז זמן על הקלדה שלהם או לחשוף את העסקה לסכנה של גניבת פרטים. תקשורת NFC אינה ניתנת ליירוט מרחוק, בלי להיות צמוד לטלפון עצמו - וכך יורד לאפס הסיכוי שתיפלו קורבן לפושעי סייבר במהלך הרכישה.
מה ההבדל בין ארנק דיגיטלי וכרטיס אשראי עם שבב תקשורת?
בחמש השנים האחרונות הפכו לסטנדרט כרטיסי אשראי שמכילים שבב תקשורת, ומאפשרים לבצע תשלום בהצמדת הכרטיס לקורא ייעודי. מדובר באבולוציה טבעית של כרטיס האשראי, שמאפשרת לשלם בעסקים גם בלי להזין פרטים אישיים וקודים סודיים. אבל קל לשכוח שזה עדיין כרטיס פיזי, שצריך לקחת בארנק ולשמור על תקינותו; ישראלים רבים יעידו שהשבב נשחק ושצריך להציב את הכרטיס בזווית מסוימת לקורא, או לכופף אותו ולקוות לטוב. בנוסף, מסופי הכרטיסים הללו לא מאפשרים תשלום אלחוטי בסכום שעולה על 300 ש"ח, ועדיין צריך לזכור את הקוד הסודי.
לעומתו, ארנק דיגיטלי מכיל את הכרטיס ומחליף אותו בצורה מלאה; אפשר לבצע באמצעותו כל תשלום, בהתאם למגבלות החשבון שלכם. את הקוד הסודי צריך לזכור רק לצורך ההזנה הראשונית של הכרטיס באפליקציית הארנק הדיגיטלי באייפון או באנדרואיד שלכם, וזה הכל. לא צריך להזין מחדש פרטים כשמעדכנים את האפליקציה, ומקבלים את כל הנוחות של כרטיס אלחוטי - בלי הכרטיס עצמו. לכן, מסכימים מומחי פיננסים והייטק כאחד שארנק דיגיטלי הוא השלב הבא באבולוציית האשראי.
איך משפרים את אבטחת הארנק הדיגיטלי?
ארנק דיגיטלי יעשה לכם חיים קלים בכל רכישה, אך עדיין בעל מגבלות. למשל, אם קורה משהו לטלפון שלכם, תאבדו את יכולת התשלום החכם. אבל ישנם כלים טכנולוגיים וטיפים פשוטים שיבטיחו שלא תיפגעו במקרים אלה:
- הפעלת ניטור המיקום. אפל וגוגל השיקו מערכת בינלאומית לאיתור מכשירים שאבדו, דרך הפעלה יזומה של מערכותיהם אם הוגדרו כאבודים. בעלי אייפון צריכים רק להיכנס לתפריט Find Devices בהגדרות iCloud, ובעלי אנדרואיד - לתפריט Find My Device. תוכלו לראות היכן בדיוק נמצא הטלפון שלכם, על מפה - ולגלות אם שכחתם אותו בחנות, בבית או שהשארתם אותו במקרה במשרד. שימו לב שרק מכשירים בהם הופעלה מראש מערכת האיתור יופיעו על המפה, ולכן חשוב לעשות זאת לפני שמתקינים אפליקציית ארנק דיגיטלי.
-
הגדרת טביעת אצבע. לרוב המכשירים שנמכרים כיום יש סורק טביעות אצבע, שנמצא בכפתור ההפעלה או מוטמע במסך. זהו אמצעי חיוני לנעילת הטלפון, שלא יאפשר לגורמים לא מורשים להשתמש במכשיר. אם מכשירכם ייגנב, לא יוכל הפושע להיכנס לטלפון ולגנוב מידע או לבצע רכישות. ולכן, חשוב להגדיר מסך נעילה עם טביעת אצבע או סריקת פנים ביומטרית לפני שמורידים ארנק דיגיטלי; אפשרות זו זמינה בתפריט הראשי של המכשיר. במכשירים בהם אין סורק שכזה, חשוב להגדיר קוד מספרי; מדובר בסיסמה בת ארבעה מספרים, וחשוב מאוד לבחור אחת שאינה מספרים עוקבים (1234) או קשורה אליכם ואפשר לגלותה בהצצה חטופה בפייסבוק (למשל, תאריך הלידה).
- הפעלת גיבוי אוטומטי. יצרניות מערכות ההפעלה מאפשרות לבצע גיבוי של הטלפון בענן, וזו אפשרות שזמינה גם דרך יצרני המכשירים; למשל, תוכלו לגבות סמסונג גלקסי גם דרך הענן של גוגל וגם דרך זה של סמסונג. גיבוי שכזה ישמור על הטלפון שלכם והאפליקציות שעליו גם במקרי תקלות: סמאטרפונים הם מכונות מתקדמות מאוד, אך עדיין חשופות לליקויים שמקורם בתקלות או בלאי. משתמשים שהטלפון שלהם הושבת צריכים לפנות לטכנאי ולהבין את אופי התקלה. לעיתים קרובות מדובר בהחלפת רכיב שלא מצריך מחיקה של זיכרון הטלפון - ובמקרה זה פשוט משתמשים באמצעי התשלום הישנים עד לתיקון. אם מדובר בתקלה שמצריכה מחיקה של הזיכרון או איפוס למצב היצרן - פשוט מתקינים ארנק דיגיטלי מחדש, מגדירים כרטיסים וממשיכים לקנות בראש שקט.
*השירות הינו בכפוף לתנאי שירות "תשלום בנייד" המפורסמים באפליקציית ישראכרט, לתנאי שירות גוגל פיי המפורסמים על ידי גוגל ולתנאי שירות אפל פיי המפורסמים על ידי אפל ולמכשירים תומכים בלבד.
**הנפקת הכרטיס וגובה המסגרת נתונים לשיקול דעתה הבלעדי של המנפיקה ישראכרט בע"מ ו/או ישראכרט מימון בע"מ. בכפוף לתנאי החברה ולתנאים המפורטים באתר, ההטבות עשויות להשתנות מעת לעת. אי עמידה בפירעון ההלוואה או האשראי עלול לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל.
הפרסום איננו מהווה הצעה ו/או התחייבות למתן הלוואה/אשראי.
מידע כללי בלבד. אין לראות באמור משום המלצה ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא.