
מתכננים טיול משפחתי בחו"ל? כך תעשו את זה בלי להתרושש
ההוצאה הכספית על טיסה לחו"ל עם הילדים יכולה בקלות להגיע לחמש ספרות. הנה 12 טיפים שיעזרו לכם לצמצם את התקציב לנסיעה, מבלי לפגוע בחוויה ובהנאה
אחד האתגרים הגדולים ביותר בחופשה משפחתית בחו"ל הוא שהיא לא תעלה לכם הון תועפות. נסיעות לחו"ל הן תמיד עניין לא זול, אבל כשמדובר בנסיעה של 4-5 אנשים זו כבר הוצאה שיכולה להגיע בקלות לחמש ספרות. בזול לא תצאו מזה, אבל יש מקומות רבים שבהם ניתן לצמצם ולחסוך. ברובם גם לא תרגישו שוויתרתם על משהו משמעותי. נועם רון, מנהל השיווק ברשת הנסיעות איסתא, חולק איתנו טיפים להתנהלות עם תקציב לטיול משפחתי בחו"ל, שתצמצם את העלויות:
1. הגעה לנתב"ג: מונית לשדה התעופה בארץ היא סיפור די יקר, ובטח עבור משפחה גדולה שצריכה יותר ממונית אחת. לרכבת ישראל יש תחנה ממש בתוך נתב"ג. מונית לתחנת הרכבת ומשם רכבת לשדה – תעלה לכם הרבה פחות ממונית ישירה. אם אתם מגיעים לשדה עם רכב: לזמן קצר של עד ארבעה ימים כדאי להשתמש בשירותי החניה לטווח ארוך, בעלות של 40 שקל ליום. מעבר לטווח זמן הזה עדיף לוותר על הרכב, שכן החנייה תעלה כבר יותר ממונית.
2. שדות התעופה: מחירי המזון בשדות תעופה יקרים באופן חריג ולא צריך להתבייש להגיע עם סנדוויץ' מהבית. נושא השתייה הפך למורכב יותר, מאז שנכנסו לתוקף תקנות איסור העברת נוזלים בטיסות, אבל ברוב המקרים אם אתם טסים עם תינוקות יאפשרו לכם להעביר כמות מים סבירה. במידה שלא – הביאו בחשבון שברוב שדות התעופה בעולם קיימות ברזיות לשתיית מים קרים, הממוקמות לרוב באזור השירותים.
3. הגעה משדה התעופה למלון בחו"ל: מחיר מונית משדות התעופה העיקריים באירופה ובארצות-הברית נע בין 60 ל-120 דולר לכיוון, אבל לרוב, בחלק גדול מהיום תמצאו את עצמכם בפקקים כבדים בדרך למרכז העיר. באירופה, האלטרנטיבה הנוחה והזולה היא לקחת רכבת למרכז העיר בעלות של כמה יורו בודדים לאדם. עבור הילדים שלנו, נסיעה ברכבת גם יכולה להיות חוויה בפני עצמה.

4. דירה במקום חדרי מלון: אתרים כמו Airbnb מאפשרים לשכור דירות לתקופות קצרות מאנשים פרטיים. הסידור הזה בדרך-כלל זול משמעותית מבית מלון, וזול עוד יותר כאשר מדובר במשפחה, שלעתים צריכה לשכור יותר מחדר אחד במלון.
5. אוכל: מסעדות הדרכים בצדי הכבישים (בסגנון רשת Auto Grill האירופית) הן פתרון נוח וזול במהלך טיול משפחתי בחו"ל. אלה לרוב מציעות מזנון עשיר עם מגוון מאכלים בינלאומיים. חפשו מסעדת דרכים שבסביבתה חונות משאיות רבות – לרוב הדבר מצביע על אוכל טרי ומחירים נמוכים. במידה שרוצים לבלות במסעדה של ממש, בלי לקבל חשבון מנופח, המסעדות האיטלקיות לרוב אינן מאוד יקרות.
במרכזי הערים תמיד תמצאו סניפים רבים של רשתות המזון המהיר (מקדונלד'ס, ברגר קינג וכדומה), שאותן הילדים מכירים ואוהבים. אם רוצים לחסוך אפילו יותר – גם בחו"ל, כמו בבית, אפשר לעשות קניות גדולות בסופרמרקט ומהן להכין צידה לדרך, שאותה תאכלו במהלך היום. כך תחסכו הוצאה משמעותית על עוד ארוחה בחוץ.
6. ביקור באתרים: באתרי תרבות רבים יש ימים מסוימים בשבוע שבהם הכניסה בחינם, או שעלות הכניסה אחה"צ מוזלת משמעותית. בחלק מהמקומות אף יש כניסה מוזלת או חינמית לילדים מתחת לגיל מסוים. מומלץ לבדוק את הפרטים באתרי האינטרנט הרשמיים של האתרים ולתזמן ולתכנן בהתאם את הביקור באתרים אלה.
7. ניידות בעיר: אם אתם מתכוננים לבלות בעיר גדולה מספר ימים, בידקו את האפשרות לרכוש מנוי תקופתי של מספר ימים, או כרטיסייה של מספר נסיעות אשר תקפה לרכבת התחתית, לרשת האוטובוסים או לשתיהן יחד. בחלק מהערים יש מחירים שונים לפי גיל הנוסע. בחלקן אפילו ניתן לרכוש כרטיס מנוי קבוצתי למשפחה (המינימום הנהוג הוא 5 נפשות). למתכננים הליכות רבות ברגל מומלץ לקחת עגלת טיולון גם לילד קטן שכבר אינו נוהג לשבת בעגלה בארץ, וזאת מאחר שהילדים נוטים להתעייף במהלך הטיול – מה שברגע האמת עשוי לגרום למשפחה כולה לעלות על מונית יקרה.
8. תקשורת: עלות שיחות בסלולרי בחו"ל יכולה להיות מרקיעת שחקים. עוד לפני שאתם טסים, כדאי ומומלץ לרכוש מהמפעיל הסלולרי שלכם חבילת חו"ל שכוללת שיחות, הודעות וגלישה בהקצבה מוגדרת מראש. נוסעים עם בני נוער? עבורם ניתוק מהרשת יכול להיות חוויה לא פשוטה. במקרה כזה אפשר לרכוש כרטיס סים ייעודי נטען שעובד בכל רחבי אירופה, ארצות הברית ומדינות נוספות.
החיבור לאינטרנט בסמארטפון מאפשר לא רק לגלוש ולשחק במשחקי הרשת האהובים עליהם, אלא לשמור על קשר עם החברים בארץ בעזרת וואטסאפ, וייבר, סקייפ וכדומה. ניתן גם לקנות כרטיס סים מקומי ביעד שבו נחתתם. הוא יספק לכם גלישה זולה (כ-20 יורו לג'יגה) ואפשרות לשיחות מקומיות (שימושי אם אתם רוצים, למשל, להזמין מקום במסעדה). אם לא נקטתם אף אחת מהעצות האלה, דאגו לחסום את המכשיר לגלישה סלולרית לפני הטיסה, אחרת תופתעו מהחשבון כשתחזרו.
9. החזרי מע"מ: בכל הרשתות וברוב החנויות הגדולות יש אפשרות לממש החזר מע"מ על הקניות. שיעורי המע"מ באירופה ובארצות-הברית נעים בדרך בין 10%-17% והחזרים אלה הופכים למשמעותיים ביותר בקניות גדולות. כמעט כל חנות מכובדת או בית כלבו יספקו לכם את הטפסים הנדרשים לקבלת ההחזר, שמתבצע בפועל בעמדה מיוחדת בשדה התעופה לפני הטיסה ארצה.
10. בריאות: אל תצאו לטיול משפחתי בחו"ל ללא ביטוח רפואי וביטוח מטען. המחיר אינו גבוה: רק כדולר וחצי ליום, והוא עשוי לחסוך סכומי כסף גבוהים אם חלילה תחושו ברע, תצטרכו אשפוז בבית חולים או אם המזוודה תלך לאיבוד/תיגנב. מספיק שלילד שלכם יעלה פתאום החום, ותזדקקו לרופא שיחליט אם צריך מרשם לאנטיביוטיקה. בלי ביטוח רפואי הביקור הזה יכול להיות יקר.
11. כסף לבזבוזים: ילדים אוהבים שקונים להם מתנות, זה לא סוד. הורים פחות אוהבים לבזבז כסף – גם זה ידוע. לפני שיוצאים לחופשה מומלץ ליישר קו מול הילדים ולהבהיר להם כמה אתם מוכנים להוציא על פינוקים. אם התקציב דחוק – הבהירו להם שהם יקבלו, למשל, רק מתנה אחת בשבוע ולא יותר, או שיש להם סכום מוגבל למתנות שאותו יצטרכו לחלק נכון במהלך הטיול.
12. שליטה בהוצאות: יש כיום דרך קלה ונוחה לשלוט בהוצאות שלכם בחו"ל ובכלל – כרטיס אשראי נטען. אתם יכולים לשלוט בסכומים שאתם טוענים לכרטיס, ולהמנע מחריגות מיותרות. אגב, הכרטיס אידיאלי לילדים ובני נוער, שחשבון הבנק שלהם הוא בעצם החשבון שלכם, ההורים