
כיצד עליית הריבית משפיעה על חיינו? מדריך מעודכן 2025
כיצד השפיעה המלחמה על העלייה בריבית והמצב הכלכלי של משקי בית רבים, איך המשכנתאות וההלוואות הצרכניות מושפעות מהעלייה– ומה ניתן לעשות כדי להתמודד טוב יותר עם מציאות של ריבית גבוהה. מדריך
ב-21 באוגוסט 2023, פחות מחודשיים לפני שעולמנו כישראלים התהפך לחלוטין, קיבלה הוועדה המוניטרית של בנק ישראל את החלטת הריבית האחרונה שלה לפני ה-7 באוקטובר ותחילת מלחמת "חרבות ברזל". הריבית במשק הישראלי ניצבה אז ברמת שיא של 4.75%, לאחר טיפוס מהיר מרמה של 0.1% בלבד באפריל 2022.
בנק ישראל החליט להשאיר באוגוסט 2023 את שיעור הריבית ללא שינוי, למרות ציפיות במשק הישראלי לתחילת הורדה. במבט לאחור, היה לציפיות ההן בסיס איתן: לפי מחקר שפרסם בנק ישראל בנובמבר 2024, העלאות הריבית אכן בלמו את הצריכה הפרטית בכ-6%, בעיקר עקב ריסון הצריכה בשירותי פנאי. לקראת סוף 2023 האינפלציה בישראל התכנסה לקצב שנתי של 3%, בהתאם ליעד של בנק ישראל שעומד על 1%-3% - ונראה היה שהכל ערוך ומוכן לסדרת הפחתות ריבית.
בפועל, כידוע, בנק ישראל הוריד מאז ועד היום (תחילת דצמבר 2024) את הריבית רק פעם אחת, מ-4.75% ל-4.5%. נראה שהריבית צפויה להישאר ברמה גבוהה במהלך 2025, בעיקר בגלל השלכות המלחמה רבת החזיתות שישראל מנהלת כבר יותר משנה ושעולה למדינה הרבה מאוד כסף.
לפי הערכה שפרסמו צה"ל ומשרד הביטחון בספטמבר 2024, עלות המלחמה צפויה לעמוד על 150-140 מיליארד שקל - וזה כולל רק הוצאות צבאיות, כך שהנזקים הישירים והעקיפים לכלכלה כולה גבוהים כנראה הרבה יותר, וכך גם למשקי הבית הפרטיים.
מלחמות מתמשכות, מתגלגלות ומתרחבות כמו "חרבות ברזל" מגבירות לחצים אינפלציוניים על כלכלת המדינה הנלחמת, במקרה זה מדינת ישראל. מדובר בתנועת מלקחיים עתירת נזק, שבצידה האחד עליות מחירים מהירות ונרחבות שאכן כבר החלו לקרות בישראל - ובצידה אחר התייקרות בעלויות האשראי של המדינה. הורדות דירוג האשראי לכלכלת הישראלית על ידי חברות הדירוג הבינלאומית מוד'יס, סטנדרד אנד פורס ופיץ', כבר העלו את פרמיית הסיכון של המדינה ויחייבו אותה לגייס כסף במחיר יקר יותר - שינוי שגם הוא דוחף את הריבית כלפי מעלה.
מהי ריבית ואיך היא משפיעה עלינו
אז מהי בכלל אותה עליית ריבית ומדוע חשוב שנכיר את המאפיינים וההשפעות שלה על כל אחד מאיתנו?
ריבית, במובנה הבסיסי ביותר, היא מחיר הכסף. היא התשלום שמקבלים הגופים המלווים על נכונותם להלוות כסף. כשגורם כמו בנק, חברת אשראי או אפילו אדם פרטי (דרך פלטפורמת הלוואות חברתיות) מסכים להלוות לנו כסף, הם לוקחים סיכון וסופגים הפסד מסוים. הסיכון נובע מהאפשרות שלא נצליח להחזיר להם את ההלוואה בזמן. ההפסד נובע מכך שהכסף שהולווה לנו לא "עובד" בתקופת ההלוואה אצל בעליו ולא יכול לשמש אותו לשימושים שוטפים כמו השקעות וייצור רווח. שניהם, הסיכון וההפסד, שווים כסף - וזו למעשה מגולמת בגובה ריבית.
כל העניין הזה אינו תיאורטי בכלל, אלא מתגלגל באופן מיידי לחיי היום-יום של כל אחד מאיתנו. ריבית גבוהה כדוגמת זו הקיימת כיום במשק מקשה על כולנו לקחת אשראי ולעמוד בתנאי ההחזר. פחות אנשים מסוגלים, למשל, להרשות לעצמם לקחת משכנתא לרכישת דירה או בית - ואלו שכבר לוקחים או לקחו בעבר, יתקשו יותר בעמידה בהחזרים.
וזה עוד לא כל הסיפור: למעשה, כל ההלוואות הניתנות על ידי הגופים הפיננסיים ובראשם הבנקים - מחושבות על סמך ריבית הפריים, המחושבת כריבית בנק ישראל בתוספת 1.5% ועומדת כיום על 6.0%. כלומר, הגוף המלווה מוסיף לאותם 6% בהתאם לסיכון המוערך בהלוואה – וקובע מהי הריבית שתוצג ללקוח.
כתוצאה מכך, הריבית בהלוואות אישיות עומדת כיום על 7%-10% - רמה גבוהה שמקשה על חלק מהלווים לעמוד בתנאי ההחזר, בעיקר על רקע המצוקה הכלכלית הגוברת והולכת של משקי הבית בעקבות נזקי המלחמה, חובת השירות במילואים והצפי לגזרות כלכליות בהמשך הדרך.
והמשכנתא - מה איתה?
נגענו במשפט או שניים במשכנתאות, אבל נראה שחשוב להרחיב עוד קצת בנקודה זו: ריבית גבוהה משפיעה באופן דרמטי על עלויות המשכנתא, ההלוואה הגדולה, החשובה והארוכה ביותר שאנחנו עשויים לקבל בימי חיינו, אם נצליח לגייס הון ראשוני ולהעמיד יכולת החזר חודשית מספיקים לרכישת בעלות על דירה או בית.
לפני נתוני בנק ישראל, המשכנתא הממוצעת ביולי 2024 הגיעה לרף של 1.01 מיליון שקל, מה שאומר מן הסתם שרבים מהלווים צריכים להחזיר סכומים גדולים יותר. גובה הריבית משפיע על מרבית מסלולי ההחזר במשכנתא, אך דרגת ההשפעה משתנה בהתאם לסוג המסלול. המסלולים שמושפעים באופן הניכר ביותר הם מסלולי ריבית פריים, ריבית משתנה צמודה למדד וריבית משתנה לא צמודה למדד.
מסלולי הריבית הקבועה (צמודה ולא צמודה) אמורים לכאורה לא להיות מושפעים משינויים בגובה הריבית, אבל זה לא תמיד מדויק. ראשית, צריך לזכור כי גם הלוואות בריבית קבועה עשויות להתייקר, שכן הבנקים מתאימים את הריביות לשוק. מעבר לכך, מסלול עם ריבית קבועה וצמודה למדד עלול להתייקר עקב לחצים אינפלציוניים ועליית המדד.
כל ההתייקרויות במסלולי המשכנתא מפחיתות ישירות את הכסף הפנוי של הלווים, ומעמיד בסימן שאלה את יכולת ההחזר החודשית של חלקם. לווים במצב כזה עשויים לבדוק אפשרות לקחת הלוואה חוץ בנקאית לסגירת המינוס או כדי לסגור את החודש.
מצד שני, ריבית גבוהה היא חדשות טובות לחוסכים בבנקים: הריביות על פיקדונות ותוכניות חיסכון עשויות לעלות, ולהעניק לחוסכים תשואה גבוהה יותר על הכספים המופקדים. כל זאת, לאחר יותר מעשור של ריבית כמעט אפסית, ש"זיכתה" את החוסכים בבנקים בריבית אפסית ובמקרים מסוימים אף ריבית ריאלית שלילית.
הפתרון: להקפיד על התנהלות כלכלית נכונה
אז מה אפשר לעשות? האמת, לא מעט. התנהלות כלכלית נכונה עשויה לעשות הבדל ממשי בעלויות האשראי, בעיקר בסביבת ריבית גבוהה ואי ודאות כלכלית מתמשכת. בכל לקיחת אשראי מומלץ להקפיד על שלושת העקרונות הבאים:
1. בחינת תנאי ההלוואות: בסביבה שבה הריבית במשק נמצאת לקראת שינוי או תוך כדי שינוי, מומלץ לבדוק את תנאי ההלוואות הקיימות ולשקול לקיחת הלוואות חדשות שיתנו מענה טוב יותר לרמת הריבית במשק. במשכנתאות, חשוב לעקוב כל הזמן אחר הכדאיות במסלולים השונים ולשקול לבצע מחזור של המשכנתא. אם לדוגמא אתם מעריכים שהאינפלציה תתחזק ויש לכם רכיב צמוד מדד בולט במשכנתא, אולי הגיע הזמן לשינוי תמהיל.
בהקשר זה, נציין את הגמישות והיתרונות שמציעה ישראכרט בתוכניות ההלוואות שמותאמת במיוחד לתקופה הנוכחית*. למשל, ההלוואה לכל מטרה נעה על טווח רחב שבין 5,000 ל-200,000 שקלים, מבטיחה כסף בחשבון בתוך יום עסקים אחד בלבד לאחר האישור ומציעה תנאים גמישים כמו אפשרות לדחייה של תחילת ההחזרים עד שלושה חודשים, פריסה של עד 100 תשלומים ואפשרות לדחייה של עד שלושה תשלומים בתקופת ההלוואה. כמו כן, בשונה מרוב חברות האשראי האחרות, ההלוואה לכל מטרה של ישראכרט כוללת רק עמלה אחת - עמלת פירעון מוקדם בסך 39.04 שקלים.
2. השוואת ריביות: לפני שלוקחים הלוואה חדשה, חשוב לקבל כמה הצעות, להשוות ביניהן ולבחור בתנאים המתאימים ביותר לכם. לדוגמא, נטילת הלוואה חוץ בנקאית מישראכרט לא תפגע באובליגו (סך ההתחייבויות הכספיות) שלכם מול הבנק בו מתנהל החשבון שלכם, ותשמור על מעמדכם בו כצרכן אשראי עתידי. הלוואה חוץ בנקאית גם פותחת לכם מסגרת אשראי נפרדת מהבנק - כלי עזר פיננסי חשוב ביותר בתקופות של אי ודאות.
3. תכנון פיננסי: עלייה בריבית משפיעה ישירות על התקציב החודשי של כל משפחה בישראל. חשוב להמשיך לתכנן את ההוצאות וההכנסות בהתאם לשינויים בשוק. אם לדוגמא ההחזר החודשי על המשכנתא או על הלוואה צרכנית עולה באופן משמעותי, כדאי לוודא שמצליחים לסיים את החודש בלי גלישה מיותרת למינוס בבנק, שיגבה מכם ריבית דו-ספרתית. בהקשר זה, אפשר לציין כי כרטיסי האשראי החוץ בנקאיים של ישראכרט מציעים מגוון אמצעים ליצירת גמישות בהוצאות, כמו מסגרת אשראי חוץ בנקאית, פריסת החיוב החודשי לתשלומים, תוכניות קאשבק מתקדמות, מגוון של הטבות מותאמות אישית ועוד.
בשורה התחתונה, עליית ריבית והתייצבותה ברמה גבוהה לאורך זמן, משפיעה על תחומים רבים בחיים הפיננסיים שלנו, על אחת כמה וכמה בתקופות של מלחמה ואי יציבות כלכלית. עם זאת, דווקא בתקופה קשה כזו חשוב להקפיד על התנהלות כלכלית נכונה שתסייע לנו להתמודד עם השינויים ותבטיח יציבות פיננסית וראש שקט.
*המלווה ישראכרט מימון בע"מ. בכפוף לאישור המלווה ותנאיה. אי עמידה בפירעון ההלוואה או האשראי עלולה לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל. אין בהודעה זו כדי לחייב את המלווה בהעמדת האשראי באופן מלא או חלקי ולמלווה תהא את שיקול הדעת המוחלט באם להיענות לבקשה או לדחותה. דחיית החזר ההלוואה עד 3 חודשים בכפוף לתנאי האישור ולתשלום ריבית גישור כמפורט בטופס הבקשה ותדחה את מועד סיום תקופת ההלוואה. תקופת ההלוואה היא מ18-100 תשלומים. ההלוואה תועמד תוך יום עסקים.