
סולו או דואט? האם כדאי להקים עסק לבד או עם שותף
אחת ההחלטות המרכזיות לפני שפותחים עסק חדש היא אם לעשות את זה לבד, או לחלוק בנטל (וברווח) עם אדם נוסף. בדקנו מה היתרונות והחסרונות של כל אפשרות
עשיתם את הצעד הגדול והחלטתם שאתם רוצים לפתוח עסק. זוהי רק ההחלטה הראשונה בדרך לעוד החלטות רבות שתצטרכו לקבל בתהליך הבנייה, וגם לאחריו. החלטה ראשונית למדי ומרכזית מאוד היא האם לפתוח את העסק החדש לבד, או לקחת שותף כדי לחלוק איתו את המשימה.
לשאלה אם בעסקים עדיף סולו או דואט אין תשובה אחת נכונה לכולם. איתי וקסלר, מנהל מוצרי סליקה דיגיטלית ופעילות מאגדים באגף מסחר בישראכרט, מסביר שההחלטה הזו תלויה בשורת שאלות שהתשובה עליהן משתנה עבור כל אחד: האם אני סוליסט או טיפוס של עבודת צוות? האם יש לי את כל התקציב הדרוש לפתוח עסק או שאני צריך עוד? האם העסק שאני פותח יכול לרוץ בניהולו של אדם אחד או שטיבו והיקף העבודה הופכים את השותפות לדבר מתבקש? לא נוכל להגיד לכל אחד ואחת מכם מה יותר נכון עבורכם, אבל נציג כאן את הפלוסים והמינוסים של עבודה לבד ועבודה בצוות.
לעבודה לבד יש יתרון אחד מרכזי ובולט: אתה מחליט הכול. כל דבר בעסק עובד לפי ראות עיניך ובלי שתצטרך לתת דין וחשבון למישהו אחר. מצד שני, יהיו כאלה שיראו בדבר הזה דווקא חיסרון. אלה יטענו שקיים צורך בעוד זוג עיניים שמסתכל על הדברים מזווית אחרת, ובעוד ראש שעוזר בתהליך המחשבה על כל צעד וצעד. גם לאספקט הכלכלי יש יתרון שבצדו השני חיסרון: במקרה שהעסק מצליח - אתה מקבל את כל הרווחים, ללא צורך להתחלק בהם. אבל אם העסק מפסיד – גם כאן הכול שלך, מבלי שיש עוד כיס שמתחלק בספיגת ההפסד.

כעוסק עצמאי שמקים ומנהל את העסק לבדו תמצא שאתה עסוק מאוד. אתה ה"בעל-בית", הבוס היחיד, מקטנה ועד גדולה – הכול נופל עליך. נכון, אתה יכול לשכור עובדים שיבצעו עבודות שונות ויורידו ממך חלק ניכר מהעומס, אבל עובד שכיר – אפילו אחד שמתוגמל היטב – לעולם לא יהיה מחויב לעסק כמוך וכמו שותף. הוא יודע שהמשכורת שלו תישאר זהה בין אם העסק ירוויח מעט או הרבה, ולכן אין לו את האמביציה ותחושת השותפות שתהיה למי שהעסק שלו, ויודע שכל מאמץ שלו יתורגם לעוד הכנסות לכיסו.
דאגו להסכם חתום
גם עבודה עם שותף טומנת בחובה מוקשים כאלה ואחרים. המרכזי שבהם הוא שעל כל דבר משמעותי צריך להסכים. שני השותפים אחראים במשותף להצלחת העסק ולכן מהלכים שנעשים בו צריכים להיראות נכונים לשניהם. כאשר אחד בטוח שהכיוון שלו נכון והשני בטוח שהוא שגוי - הדרך לפיצוץ קצרה. זו הסיבה שאם הולכים על שותפות - כדאי לעשות זאת עם מישהו שקל לכם להסתדר איתו ושלרוב אתם רואים עין בעין. מצד שני: צריך לחשוב טוב מאוד לפני שמציעים שותפות לחבר או לקרוב משפחה, שכן אם הניהול המשותף לא צולח ומביא אתכם לסכסוך - לא רק איבדתם שותף עסקי, אלא גם איבדתם חבר - וחבל. לכן חשוב שבחירת השותף תגיע מבסיס עסקי ולא מבסיס רגשי.
כאשר מחליטים לפתוח עסק ולוקחים שותף, הכרחי שיהיה לכם ברור מעל לכל צל של ספק שאתם סומכים עליו ב-100%. מדובר באדם שתהיה לו גישה לכספים של העסק, וזה לא תחום שרוצים להסתכן איתו. אדם לא אמין גם יכול להסתיר נתונים חשובים הקשורים לתפעול היומיומי.
צעד חכם נוסף הוא לקחת שותף שמשלים אותך. מישהו שחזק במשהו שבו אתה פחות טוב, כזה שתוכל לסמוך על דעתו בתחומים שבהם אתה פחות בקיא. אם אתה טוב בעיקר כמנהל וכאיש מוצר – קח מישהו שמתמחה בשיווק. אם אתה בן-אדם של אנשים – קח מישהו עם זיקה למספרים.
בכל מקרה, אנחנו ממליצים לא להתחיל את השותפות לפני שיש הסכם חתום, שבו ברורים בצורה שאינה משתמעת לשני פנים כל הנושאים החשובים: כמה כסף משקיע כל אחד, מה התפקיד וגבולות הגזרה של כל אחד, האם יש למי מכם זכות וטו בהחלטה על נושאים מסוימים, איך מתמודדים עם אי-הסכמות, מה המשכורת של כל אחד מכם וכיצד מתחלקים ברווחים (וגם בהפסדים). ההסדר צריך גם להבהיר מה קורה במקרה שבו העסק פושט רגל, לא עלינו, איך יתחלקו במקרה כזה החובות וכיצד יתנהל תהליך הסגירה.