
אירופה (הלא) קלאסית: 4 יעדים שבהם הכסף שלכם שווה הרבה יותר
עבדתם קשה וחסכתם כדי לצאת לחופשה? הנה כמה יעדים באירופה שבהם הכסף שלכם יאפשר לכם שהות יותר ארוכה או בילוי יותר מפנק
כולנו אוהבים לטוס לחופשה בחו"ל, אבל פחות אוהבים את פירוט כרטיס האשראי שאנחנו מקבלים אחרי הנחיתה בארץ. אז כן, טיילנו וראינו אתרים מרהיבים, צפינו בהצגות ובמופעים, עשינו שופינג וחזרנו עם ברק בעיניים. רק חבל שהברק הזה כבה כאשר אנחנו רואים כמה אלפי שקלים רבים עלה כל הסיפור.
אבל חופשה בחו"ל לא חייבת להיות יקרה, ולמעשה מאז שנכנסה לתוקף מדיניות "השמיים הפתוחים" וחברות ה-Low Cost הכניסו דריסת רגל לשוק התעופה, קל למדי לאתר חופשה שתהיה גם כייפית וגם זולה. אם בעבר הורגלנו שחו"ל זול משמע מדינות פחות מפותחות (כמו למשל הודו), הרי שהיום ניתן לנפוש בשורה של מדינות מערביות לכל דבר, שממש לא יקרעו לכם את הארנק.
המשותף לרובן הוא שהן נמצאות במזרח אירופה ומשגשגות פחות מאחיותיהן שבמערב אירופה. דבר נוסף שמשותף להן הוא שלמרות שהן חלק מהאיחוד האירופי, הן לא ויתרו על המטבע המקומי שלהן והחליפו אותו ביורו. המדינות שעברו ליורו יהיו תמיד יקרות יותר, אפילו אם הן לא בהכרח משגשגות.
מדינות מזרח אירופה יכולות לספק לתייר הישראלי נופש שאינו נחות ממה שמציעות מדינות במערב אירופה. גם בהן תמצאו אתרים היסטוריים מרהיבים, טבע יפהפה, ערים אנרגטיות, מסעדות משובחות ושופינג מגוון. ההבדל הוא שבהן המחייה פשוט תעלה לכם פחות. כמה פחות? בדרך כלל בין 50% ל-75% פחות מהמחיר בארץ ובמערב אירופה, וכאשר מדובר באוכל ושתייה – לעתים גם פחות מכך.
כך למשל, בעוד שבקבוק בירה בבר בפריז או באמסטרדם יעלה לכם בין 12 ל-20 שקל, במזרח אירופה הבירה לעתים זולה ממים מינרלים, ומחירה יכול להיות גם 5 שקלים בלבד. פחית קוקה-קולה יכולה לעלות בקיוסק במערב אירופה 2 יורו (יותר מ-8 שקלים), אבל במזרח אירופה היא לרוב תעלה חצי מזה. והקפה? במזרח אירופה גם הוא ב"מחירי קופיקס", בעוד שבקופנהגן שבדנמרק, הידועה לשמצה בהיותה יקרה, מחיר ספל אחד בבית קפה יכול להגיע גם ל-20 שקל.

הנה ארבעה יעדים במזרח אירופה שהפופולריות שלהם הולכת ועולה בקרב הנוסעים הישראלים, ולא מעט בגלל מחירי המחייה הנמוכים:
ורשה, פולין
עד לפני לא הרבה שנים, נופש בפולין לא נשמע כמו דבר טבעי במיוחד. ההיסטוריה הקשה, בשילוב התדמית של מדינה מיושנת ונחשלת למדי, לא ממש גרמו להמוני תיירים לנהור לשם. אבל פולין מתעדכנת ומשתנה וכיום היא מדינה עם כמה וכמה יעדי תיירות נהדרים. הבולט שבהם הוא עיר הבירה, ורשה. זוהי עיר גדולה, אבל החלק הרלוונטי לתיירים (מרכז העיר, העיר העתיקה ורובע "פראגה", שהוא מעין פלורנטין של צעירי ורשה) הוא קטן וניתן ללכת מקצה אחד שלו לשני בפחות משעה.
מרכז ורשה אורבני ואנרגטי, גדוש בחנויות של רשתות אופנה ובמסעדות משובחות. המטבע המקומי – הזלוטי, כמעט זהה בערכו לשקל הישראלי, מה שמייתר את הצורך לחשב כמה כל דבר עולה. אבל האמת היא שבכל מקרה אין צורך לחשב, כי ורשה באמת זולה, וסביר להניח שאם לא תיכנסו לחנויות יוקרה או למסעדות מישלן מפונפנות במיוחד, לא תקבלו חשבון שיבהיל אתכם. אם אפילו זה לא מספיק זול מבחינתכם – קחו משם רכבת לקראקוב, עוד עיר פולנית מתחדשת ושוקקת, שבה המחירים אפילו עוד יותר נמוכים.
בודפשט, הונגריה
בודפשט היא כבר מזמן לא יעד "סודי" אצל הישראלים. יותר ויותר עברית נשמעת ברחובותיה, ולא במקרה. זו עיר שבאמת מציעה לתייר הממוצע את כל מה שהוא מחפש: אתרים היסטוריים מפוארים, גנים ופארקים ירוקים, אינספור מקומות לאכול טוב וזול, וכמובן גם אפשרויות שופינג רבות.
חנויות בגדי יד שנייה פופולריות מאוד בבודפשט ובמרכז העיר ניתן להיתקל ברבות מהן. מטיילים שיהיו מוכנים לאמץ את הקונספט וללבוש בגדים שכבר נלבשו פעם, יגלו שהם יכולים לקנות שלל בגדים טובים במחירים מגוחכים של שקלים בודדים. אם אתם כבר בבודפשט, אל תשכחו לבקר באחת מהמרחצאות התרמיות, שבריכות המים החמים שבהן אמורות להיות בריאות לגוף.
פראג, צ'כיה
פראג היא יעד תיירות פופולרי כבר שנים. עיר הבירה היפהפייה של צ'כיה מספקת את כל מה שמספקות קודמותיה ברשימה זו. העיר העתיקה גדושה באתרים היסטוריים מהודרים ויש גם רובע יהודי יפה ובו בית הקברות שבו קבור המהר"ל מפראג. מי שיעדיף לעצור במקומות קצת יותר קלילים ישמח לגלות שצ'כיה, יחד עם פולין, היא מהמדינות שבהן הבירה היא מהזולות בעולם, ולא במקרה. הצ'כים ידועים כלוגמי הבירה הגדולים בעולם.
סופיה, בולגריה
יעד שפחות בולט על מפת התיירות הישראלית, אבל יותר ויותר שמים אליו לב לאחרונה הוא סופיה, עיר הבירה של בולגריה. לרוב אמנם אנחנו שומעים יותר על ורנה ובורגס, אבל גם סופיה שווה ביקור, כי גם היא לוקחת חלק במגמה של התחדשות והתעדכנות, שהופכים אותה לאטרקטיבית לתיירים.
מה בתפריט? דברים דומים לאלה שהוזכרו בערים הקודמות: מרכז עיר תוסס לצד עיר עתיקה מפוארת, מוזיאונים, פרקים וגם קזינו. למטבע המקומי של בולגריה קוראים לב (כמה חמוד!) וכשתמירו את המחירים ממנו לשקלים תגלו שהם ממש נמוכים. למעשה: סופיה היא העיר הזולה ביותר מבין הארבע שהזכרנו. תוכלו להרשות לעצמכם לישון במלון טוב, לאכול מצוין ולצאת מהקניונים כאשר אתם עמוסי שקיות. החשבון לא יהיה נורא בכלל.