מדריך לעסקים: 3 דרכים לזהות לקוחות נוכלים

הם משתמשים בכרטיסים גנובים, מתחזים לנציגי חברות האשראי ומזייפים מספרי אישור עסקה: אין גבול לתרמיות האשראי שאתם עלולים להיתקל בהן. כך תיזהרו מרמאים

יום חמישי,8 בספטמבר 2016

מאז ומעולם היו לקוחות שמנסים לרמות, לגנוב ולתמרן את המערכת. כשזה מגיע לשימוש בכרטיסי אשראי – פיתחו הנוכלים מגוון תרמיות. חברות האשראי כבר מכירות היטב את כל השיטות ובהתאם נותנות הנחיות לבתי העסק במטרה לצמצם ככל הניתן את התופעה. קיימות שלל תופעות שמאפשרות תמרון וגניבה. הנה כמה מהן, והדרכים להיזהר מפניהן ולחסוך מכם את התרמית.

1. שימוש בכרטיס אשראי גנוב.
זה יכול לקרות גם פיזית בבית העסק שלכם וגם בעסקאות טלפוניות: הלקוח מגיש לכם כרטיס אשראי גנוב או מקריא לכם את מספרו בטלפון, אתם מאשרים את העסקה ומגלים רק בדיעבד שמדובר בנוכל שהכרטיס איננו שלו.
בעסקה טלפונית, פעמים רבות הנוכל כלל איננו מחזיק בכרטיס עצמו אלא רק במספר שלו, אותו השיג במרמה (למשל, האזין למישהו שמקריא אותו בטלפון בעת ביצוע עסקה). הוא מתקשר, מזמין מכם סחורה כלשהי ולרוב שולח מונית לאסוף את המוצר, כך שלמעשה אין לכם כבעל העסק דרך לעקוב ולדעת שמדובר בנוכלות.

איך להיזהר?
אם מדובר בשימוש בכרטיס בחנות, יש דרך פשוטה: לבקש מכל לקוח גם תעודה מזהה ולהשוות את פרטי התעודה לפרטי הכרטיס, באם הפרטים אינם זהים או התמונה בתעודה אינה של אותו לקוח שנמצא פיזית בבית העסק עם כרטיס האשראי – לא לבצע את העסקה. הדבר מומלץ במיוחד בעסקאות חריגות ובעסקאות בסכומים גבוהים. רבים מבעלי העסקים לא מקפידים על כך, וכתוצאה מזה נופלים קורבן לנוכלים עם כרטיס אשראי גנוב.

הקושי העיקרי לעלות על נוכלים היא בעסקה טלפונית, כשלמעשה אין להם כלל את הכרטיס. במקרים אלה חשוב שתנסו לשים לב לעסקאות בסכומים גבוהים במיוחד, כאלה שנותנים כתובת משונה כמו גינה ציבורית או רחוב (כי הם לא רוצים שיוכלו להגיע אליהם), לקוחות שקונים דברים יקרים מאוד בלי מיקוח, לקוחות ששולחים שליחים לאסוף פריטים יקרים וכל מה שנראה חשוד או שונה מהתנהלות רגילה של לקוח.

אם התעורר בכם חשד ולו קטן – בדקו מול חברת האשראי לפני שאתם סוגרים את העסקה. לחברות השונות יש נהלים לעסקה בטוחה במסגרתם הם יוצרים קשר עם הבעלים של הכרטיס, מוודאים את אמיתות העסקה ובכך מגינים על בית העסק שלכם. כמו כן, אם הלקוח הוא לא זה שאוסף בעצמו את הסחורה אזי יש לוודא מי ביצע את הקנייה ולמי מסרתם. במקרה של חשד, יש לסרב לספק בצורה כזו.

כרטיס אשראי גנוב

2. "יש לכם תקלה במערכת".
תופעה נוספת ומטרידה היא אדם שמתקשר לבית העסק שלכם, מזדהה כנציג של חברת האשראי ואומר שהתגלתה תקלה במערכת כך שהחיובים לא נקלטו החל משעה מסוימת. מאחר ו"אין שידורים" הוא מבקש מבעל העסק להקריא לו את פרטי העסקאות האחרונות "על מנת שיוכל לחייב את המערכת". התוצאה היא חשיפה של מספרי כרטיסים, שבהמשך משמשים להונאות של בתי עסק אחרים.

איך להיזהר?
אף פעם לא לתת מספרים מלאים. חברת האשראי לא צריכה את הפירוט ולמעשה אין כלל תקלות מהסוג הזה שדורשות הקראה של מספרים ואין שום צורך בפירוט הזה. מדובר בנוכלות.


3. מספר אישור בדוי.
כאשר בית עסק מעביר עסקה באשראי, מכשיר החיוב רושם לו האם יש או אין אישור לעסקה, ואם אין – מדוע (כרטיס אשראי גנוב למשל). במקרה שהעסקה לא מאושרת, בית העסק פונה לחברת האשראי: הוא מתקשר ומבקש אישור לעסקה בסכום הרלוונטי. חברת האשראי נותנת לבית העסק מספר אישור שצריך להקיש על מנת שהעסקה תאושר.
ישנם נוכלים שכאשר העסקה לא עוברת הם מספרים שיש ברשותם מספר אישור קבוע, או שהם מתנדבים להתקשר מול עיניכם ל"נציג חברת האשראי" (מתחזה) שנותן מספר בדוי כלשהו. רק מספר שבעל העסק מקבל בעצמו ישירות מנציג חברת האשראי הוא מספר אישור נכון שניתן לעקוב באמצעותו אחרי העסקה.

איך להיזהר?
לעולם לא לקבל מספר אישור מאף אחד שהוא לא נציג חברת האשראי. אך ורק בשיחת טלפון ישירה מבעל העסק אל חברת האשראי, ביוזמתו, יכולה לאשר את העסקה באמצעות מספר אישור. לכל חברת אשראי יש נהלי זיהויי של בית העסק.


אהבתם? שתפו את הכתבה

חזרה למעלה
;